Masterclass CISO (3 dagen)

Opzet

Tijdens deze praktijkgerichte masterclass, bedoeld voor zowel beginnende als al opererende CISO’ s, worden vaardigheden en kennis opgedaan voor het goed kunnen uitoefenen van de veelzijdige functie van CISO. Ook wel aangeduid als: “Het schaap met 5 poten”. Deze praktijkgerichte masterclass legt veel nadruk op het verband tussen de aangeboden stof en de eigen situatie en organisatie.

Doelgroep

Doelgroep zijn aankomende CISO’ s maar ook beveiligingsfunctionarissen, security officers Suwinet, privacy-officers, Functionaris Gegevensbescherming, ICT coördinator of adviseurs ICT. Deze masterclass is bedoeld voor mensen die binnenkort de CISO-rol willen gaan vervullen of net gestart zijn, maar ook voor meer ervaren CISO’ s die eens vanuit een nieuw, fris perspectief naar hun eigen rol binnen de organisatie willen kijken. Deze CISO Masterclass helpt u dit leerproces te versnellen, door maximaal gebruik te maken van ervaringen van anderen en van bestaande best-practices.

Inhoud

De onderwerpen van de cursus worden gegeven volgens een logische thematische opbouw met veel herhalingsmomenten, waardoor u zich de materie snel eigen maakt.

Dag 1 Wat is het domein van de CISO

Docent René IJpelaar

 • Functieprofiel van de CISO
 • Terminologie van informatiebeveiliging
 • BIO baseline in breder perspectief
 • ENSIA, de SISA methodiek
 • Preventieve, detectieve, repressieve en correctieve beveiligingsmaatregelen

Dag 2 Het totaal aan beveiligingsmaatregelen

Docent René IJpelaar

 • Wet- en regelgeving
 • Technische, organisatorische en fysieke beveiligingsmaatregelen
 • Nieuwe ontwikkelingen, de cloud, SAAS, IAAS en PAAS, Bring Your Own Device (BYOD)

Dag 3 (ochtend) De gemeentelijke Planning & Control cyclus

Docent Aart van Tuijl

 • Informatieveiligheid en het gemeentebestuur
 • De gemeente en haar financiën
 • De gemeentelijke begroting/ PDCA-cyclus
 • Budget voor informatiebeveiliging
 • Rapporteren over informatiebeveiliging

Nieuwsgierig naar Dag 4?

Wij bieden ook een 4-daagse masterclass CISO aan waarbij wij naast bovengenoemde onderwerpen, ingaan op beïnvloedingstactieken gebaseerd op de theorie van Robert Cialdini en de overtuigingskracht van de kandidaten. Met als belangrijk uitgangspunt de persoonlijke leerdoelen van de cursisten. Communicatie is een belangrijk wapen van de CISO in zijn/haar functie als beveiliger van informatie. Wij hebben ook een aparte brochure voor deze 4-daagse masterclass. Vraag hier naar bij ons secretariaat.

Docenten

Wij zetten uitsluitend deskundige docenten in met zowel brede praktijkkennis als uitstekende didactische vaardigheden. Het team van trainers voor deze masterclass bestaat uit een tweetal bekende namen uit het vakgebied:

 • René IJpelaar
  Eigenaar BKBO en IT auditor op het gebied van informatieveiligheid. Voorheen hoofddocent van de succesvolle CISO en FG opleidingen voor gemeenten bij Segment.
 • Aart van Tuijl
  Manager Bedrijfsvoering in de gemeente Heerde, voormalig hoofd Financiën en controller bij diverse gemeenten. Opleider bij Eiffel voor financial professionals. Voormalig bestuurslid FAMO.

Examen

Het examen zal mondeling worden afgenomen in het middagdeel van dag 3. Alle geslaagde kandidaten ontvangen een diploma. Alle cursisten ontvangen een certificaat van deelname.

Wat is uw voordeel?

Onderscheidend aan onze aanpak is dat wij maatwerk leveren. Wij verdiepen ons eerst in de doelgroep en leerbehoeften van de deelnemende cursisten en stemmen ons lesmateriaal hierop af. Wij houden de klassen klein waardoor er veel ruimte is voor het delen van inzichten en het ingaan op de praktijk. Heeft u als gemeente de behoefte aan uitdieping van een bepaald onderwerp zoals het implementeren van de BIO, dan denken wij graag met u mee welke vorm van didactiek hierbij het beste past. Zo komen wij altijd samen met u tot een oplossing, een opleiding op maat.

Wat is uw investering?

De kosten van een in company masterclass CISO (3 dagen) bedragen € 6.000,- exclusief BTW voor maximaal 7 kandidaten, waarbij wij ervan uitgaan dat u zorgt voor de locatie en de catering. Voor een meerprijs kunnen we het aantal cursisten uitbreiden. Wilt u een bepaald onderwerp in een andere vorm aanbieden aan uw doelgroep? Hierover denken wij graag met u mee en wij zullen u een passend voorstel doen.

Meer weten?

Wij kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft. Wij staan voor u klaar en gaan graag met u in gesprek om tot een definitieve offerte te komen. U kunt direct bellen met BKBO op telefoonnummer: 073 – 211 03 37. Is het voor u duidelijk? Dan kunt u ook direct een offerte aanvragen via www.bkbo.nl

Offerte aanvragen