Veilige E-mail Coalitie pakt phishing aan

Veilige E-mail Coalitie pakt phishing aan

Veilige e-mail coalitie pakt phishing mails aan

Diverse partijen uit het bedrijfsleven, een aantal brancheorganisaties en overheden hebben de krachten gebundeld en zetten zich gezamenlijk in om misbruik van e-mail aan te pakken. Onlangs is er door de betrokken partijen een intentieverklaring getekend.

Kennisdeling

Het initiatief ‘Veilige E-mail Coalitie’ wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken. De deelnemers hebben afgesproken om met de open standaarden voor e-mailbeveiliging binnen hun eigen organisaties aan de slag te gaan. Door onderlinge kennisdeling en door andere partijen uit te nodigen willen ze sterkere e-mailbeveiliging versnellen.

Deelnemers
De standaarden zorgen ervoor dat internetcriminelen niet zomaar uit andermans naam phishingmail kunnen sturen, ook ‘afluisteren’ van e-mails wordt met de standaarden voorkomen. Onder meer Dutch Hosting Provider Association (DHPA), ECP, Forum Standaardisatie, Internet Society internationaal, Internet Society Nederland, ISPConnect, Ministerie van Economische Zaken, Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), NLnet, NLnet Labs, RIPE NCC, SIDN en SURFnet zijn deelnemers.  Het initiatief is tot stand gekomen onder regie van Ministerie van Economische Zaken en Forum Standaardisatie.

Gemeenten steeds beter beveiligd
Afgelopen zomer beschikten slechts drie van de vijftig geteste gemeentelijke e-mailsystemen over alle moderne standaarden voor beveiliging, zo bleek uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur. Meer dan de helft van de onderzochte gemeenten ging er afgelopen halfjaar alsnog mee aan de slag. Den Haag, Woerden en Den Bosch hadden hun e-mail deze zomer als enige gemeenten goed beveiligd. Een nieuw onderzoek van Binnenlands Bestuur, uitgevoerd op 2 december 2016, leert dat inmiddels zestien van de vijftig onderzochte gemeenten beschikken over alle moderne standaarden voor beveiliging tegen spam en phishing. Van de overige 34 gemeenten voldoen er nu veertien gemeenten aan meer standaarden dan bij de eerste test.

Veilige e-mail coalitie