Zorgen bij gemeenten over zaaksysteem Atos

Zorgen bij gemeenten over zaaksysteem Atos

Ruim veertig gemeenten die zijn aangesloten bij de coöperatie Dimpact hebben allemaal het zaaksysteem e-Suite in gebruik.

 28 maart 2024

Atos
Het hoofdkantoor van Atos

De wankele financiële situatie van IT-leverancier Atos kan de lokale overheid mogelijk hard raken. Dat wordt duidelijk uit reacties van Bij12 en VNG. Alle provincies en zo’n veertig gemeenten werken met software van het Franse bedrijf.

Ruim veertig gemeenten die zijn aangesloten bij de coöperatie Dimpact, dat gezamenlijk inkoopt op gebied van dienstverlening, hebben het zaaksysteem e-Suite in gebruik. Het gaat om een digitale oplossing om onder meer documenten en gegevens uit te wisselen en te archiveren binnen de organisatie voor verschillende doeleinden. 

Jack Lenting, directeur-bestuurder van Dimpact, geeft tegenover Binnenlands Bestuur aan dat Dimpact de ontwikkelingen rond Atos nauwlettend volgt en in contact staat met de VNG en andere overheidsinstellingen die gebruik maken van de diensten van Atos. “We hebben in de afgelopen periode verschillende maatregelen genomen om de continuïteit van het gebruik van het zaaksysteem e-Suite voor onze leden te garanderen”, geeft Lenting aan.

Geen software van Atos

Ook VNG volgt de situatie nauwlettend. Enkele jaren geleden werd nog een aanbesteding van zo’n 250 gemeenten voor de gemeentelijke telecommunicatie teruggedraaid. “We hebben goed contact met de gemeentelijke klanten. Deze zijn allemaal lid van Dimpact”, geeft een woordvoerder aan. “Met VNG gebruiken we zelf geen software van Atos. Ook hebben we geen software die op servers van Atos is opgeslagen.”

Tegenover NRC gaf BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de twaalf provincies, eerder al aan dat het ‘verschillende maatregelen genomen heeft om de continuïteit van de dienstverlening aan, en de data en gegevens van de provincies, veilig te stellen’. Atos beheert sinds 2014 het ‘applicatielandschap’ van de provincies, met onder meer gegevens over bedrijfsterreinen, grondwater en beschermde diersoorten. De provincies zijn met Bij12 inmiddels begonnen met het verkennen van een nieuwe sourcing-strategie.